Társasházi lakások lehűlő felületei

Társasházi lakások, panellakások lehűlő felülete fajlagosan alacsonyabb, mint egy szabadon álló családi házé. Ha a lakás térfogatát egy téglatestnek tekintjük, akkor könnyen belátható, hogy egy közbenső emeleti lakásnak csak egy vagy két oldala lehűlő felület. Ha a véghomlokzaton van, akkor három, ha legfelső szinten, akkor négy oldalról éri a téli hideg. Egy szabadon álló családi ház 6 irányból hűl.

A lenti képen egy külső hőszigetelés nélküli panelház látható. (Eredetileg a két panelréteg között van minimális hőszigetelés.) A képen jól látható a panelek csatlakozásánál jelentkező hőhíd. Az is jól látszik, hogy nem minden lakást fűtenek. Mivel a lakásokat elválasztó falakban még kevésbé van hőszigetelés, ha olyan lakást vásárolunk, ahol a szomszéd lakást nem lakják, jó eséllyel mi fogjuk fűteni azt is.

Érdekesség még a képen, hogy a jobb oldali épületrészen eredetileg erkélyek voltak, amiket néhol beépítettek. Jobb oldalon alulról a harmadik ablaknál látható, hogy az eredeti erkély oldalfala nem szendvicspanel, itt az a minimális hőszigetelés sincs, így hatalmas a hőveszteség.

Az utóbbi években sok panelházat hőszigeteltek hazánkban is. Lakásvásárlásnál fontos szempont lehet, jelentős energiamegtakarítás érhető el vele.

Egyes szám: Egy gondolat “Társasházi lakások lehűlő felületei

Vélemény, hozzászólás?