Eladó ingatlan végrehajtói portfólióból

Egyre gyakrabban jelennek meg a hirdetések között végrehajtói portfólióból fix áron megvásárolható ingatlanok. Korábban a végrehajtók nagyobb csomagban adtak túl az ingatlanokon, amiben vegyesen lehettek jobb és kevésbé értékes ingatlanok.

Az ingatlanról a vételáron kívül kevés információ jelenik meg a hirdetésben. Az érdeklődőt személyes találkozóra hívják, ahol egy órás előadásban ismertetik folyamatot. A lényeg ezen a képen látható:

Ha első ránézésre nem érthető 🙂 röviden leírom, mire lehet számítani.

  • szerződéskötésnél befizet az érdeklődő 1 millió forint feletti összeget munkadíj és regisztráció címszó alatt, amiért cserében hozzáfér az ingatlanok adatbázisához,
  • a kiválasztott ingatlan jogi hátterének feltárása után be kell fizetni az ingatlan értékének 30-40%-át,
  • mindezek után tekintheti meg az érdeklődő az ingatlant személyesen. 24-48 órán belül dönteni kell, hogy kell-e az ingatlan, vagy sem.
  • nemleges válasz esetén visszaugrik a játékos az első pontra,
  • igen válasz esetén ki kell fizetni a fennmaradó részt, és megtörténhet a birtokbaadás.

Erre az ingatlanvásárlási formára a V. H. T. 157 §. biztosítja a lehetőséget. (Ingatlan árverésen kívüli eladása)

157. § (1) A végrehajtó az ingatlant a felek kívánságára – az általuk meghatározott vevő részére és az általuk megállapított becsértéken – árverésen kívül, de árverési vétel hatályával adja el.
(2) * Ha az (1) bekezdés szerinti értékesítésből befolyó vételárból a végrehajtási eljárás költsége és valamennyi végrehajtást kérő – ideértve a végrehajtási eljárásba bekapcsolódott zálogjogosultakat is – követelése előreláthatólag kielégíthető, és az ingatlanra vonatkozólag más érdekeltnek nincs az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett joga, az árverésen kívüli eladáshoz nem szükséges a végrehajtást kérők beleegyezése. Ebben az esetben a végrehajtó az ingatlant az adós által megjelölt személynek az adós által megállapított becsértéken adja el.
(3) * Ha az ingatlanra vonatkozólag más érdekeltnek az ingatlannyilvántartásba bejegyzett – a 137. §-ban fel nem sorolt – joga van, az árverésen kívüli eladáshoz az ő beleegyezése szükséges.
(4) * Az ingatlan – az (5) bekezdésben foglalt eltéréssel – az árverés megkezdéséig adható el árverésen kívül.
(5) * Vételi ajánlat licitnaplóban történő közzétételét követően az árverésen kívüli eladásra akkor van lehetőség, ha a felajánlott vételár magasabb a közzétett vételi ajánlat összegénél, kivéve a (2) bekezdésben foglalt feltételek mellett történő eladást, melyre a közzétett vételi ajánlattal megegyező vagy annál alacsonyabb vételáron is lehetőség van.
(6) * Árverésen kívüli eladás esetén az erről szóló jegyzőkönyvre megfelelően alkalmazni kell az árverési jegyzőkönyvre vonatkozó szabályokat.

Akik befektetésre keresnek ingatlant, jó lehetőség lehet a piaci ár 60-80%-áért ilyen formában ingatlant vásárolni. A szerződéskötéstől számítva 3-6 hónapon belül kerülhet sor a kulcsátadásra.

Aki saját lakhatásának megoldására vásárol ingatlant, valószínűleg nem ezt a lehetőséget fogja választani…

Vélemény, hozzászólás?